Om Öja Krog

På Öja Gård strax utanför Ystad har vi i ett av de kringliggande stallen valt att skapa en mötesplats utöver det vanliga, Öja Krog. Här skapar det gamla tegelgolvet från Öja slott, de synliga bjälkarna i taket och de blyinfattade fönstren en genuin och rofylld känsla.

Väljer ni att besöka oss på Öja Krog, kommer ni att omslutas av en vacker miljö och nästintill obegränsade möjligheter för vad som kan ske. Såväl företag som privatpersoner att välkomna att boka våra aktiviteter och lokaler och vi kan garantera att stora som små sällskap kommer att trivas hos oss. Tillsammans kan vi skapa ert företagsevent, kick-off, mässa, konferens eller fest.

Vintertid rymmer lokalerna 400 sittande gäster och sommartid är möjligheterna i stort sett oändliga.

Stort utbud av aktiviteter

Vi samarbetar med flera lokala eventfirmor som kan skräddarsy ert arrangemang helt enligt era önskemål. Dem erbjuder teambuilding, femkamp, brännboll, för att bara nämna några av alla aktiviteter. Kom gärna med egna förslag! 100 hektar står till ert förfogande.

Matglädje på Öja

Fantasi, matglädje och flexibilitet är honnörsord för oss krögare. En god lunch, säsongsbaserad buffé, julbord eller en måltid helt efter era egna önskemål. Oavsett vad ni önskar utlovar vi rejäl, god och vällagad mat gjord av bland annat råvaror från våra lokala leverantörer i Skåne.

40 min från flygplatsen

Öja Krog är beläget 4 km utanför centrala Ystad och ligger inte mer än 40 minuter från Sturups flygplats och en timme från Köpenhamn. Vi erbjuder goda parkeringsmöjligheter för bussar samt en handikappanpassad miljö.

Hör gärna av er till oss om ni har frågor eller egna idéer kring aktiviteter på Öja Krog.

Vänligen, Philip Liedberg med personal

bild på philip liedberg
Kontakta oss
KURIOSA

Historien om Öja gård.

Som samlat jordagods daterar sig det nuvarande Öja från Greve Eric Ruuths tid i början av 1800-talet. Han var Gustav den III:s finansminister. År 1812 sålde Ruuth godset Öja till kommerserådet Jöns Peter Hemberg i Ystad. Vid J P Hembergs död i kolera år 1834 gick Öja i arv till äldste sonen Carl Hemberg. Denne utvidgade ekonomibyggnaderna och inredde ett korsvirkeshus till bostad. Huset kallades ”sans sousi” som på den tiden var ett populärt namn på slott- och större villabyggnader.

Carl Hemberg var en glad och livad person som emellertid levde över sina tillgångar och gjorde konkurs 1845. Året därpå förvärvades Öja av Lagmannen i Ystad, Tage Ludvig Sylvan, för 240.000 riksdaler. Uppförandet av Öja påbörjades någon gång mellan 1847-48 och går i en stil som betecknas som Italiensk renässans. Byggherre var Sylvan och arkitekt var, den sedermera så ryktbare Dansken, Ferdinand Meldahl. F.M. är endast 21 år då ”bygget” påbörjades. Sylvan levde de sista årtiondena av sitt liv på Öja Slott och avled 1879.

Historien om ÖBK

Philip Liedberg, krögare på Öja Krog, startade Öja Brännbollsklubb tillsammans med några vänner 1985. Klubben blev populär och växte snabbt till att bli en av Sveriges största. Efter ett kortare avbrott mellan 1987 och 1991 startades klubben på nytt med Philip som föreningsansvarig. Slottet fungerade som klubblokal fram till 1995, efter många år av fest och oförglömliga minnen var slottet i så pass dåligt skick att verksamheten var tvungen att läggas ner eller flyttas. Då togs beslutet att renovera det gamla kostallet på gården vilket kom att bli Öja Krog.

Öja Brännbollsklubb lever än idag kvar och återupplevs med jämna mellanrum i Öjas slottspark och idag hålls festerna istället på Öja Krog.